Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n 5.000/6.000 jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem dat afkomstig is uit India . Ayurveda betekent: kennis (veda) van het leven (ayus). 

Tri Dosha spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. De drie dosha's zijn Vata, Pitta en Kapha, die zijn opgebouwd uit de vijf elementen hout, metaal, vuur, water en aarde. Alles (mensen, seizoenen, leeftijden) kan beschreven worden in termen van deze drie dynamische krachten. Vata staat voor verandering, Pitta voor stofwisseling en Kapha staat voor structuur. 

Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren, vormen de drie dynamische krachten, de Tri Dosha: Vata, Kapha en Pitta. De letterlijke betekenis van Dosha is 'dat wat verandert'. 

Mensen zijn onder te verdelen in types. Het zijn vaak combinaties van twee of drie dosha's. Zo kan  je dus een Vata-Pitta type zijn of een Kapha-Pitta. Ayurveda gebruikt voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden. Mensen die zich herkennen in het Pitta type, zouden levensstijl en voeding moeten gebruiken, die het Pitta niet nog meer stimuleert, maar juist in balans houdt.

Afwezigheid van ziekte betekent binnen de Ayurveda niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s in balans zijn, de uitscheiding goed is, de geest rustig en in balans en de weefsels normaal functioneren.

 

Techniek

Ayurvedische massage is een zachte energetische massage, die zich kenmerkt door het gebruik van verschillende soorten olie. In deze massage worden massagetechnieken gecombineerd met het stimuleren van de Marma punten. Marma punten zijn drukpunten uit de Ayurveda.
In de meeste gevallen wordt er bij een Ayurvedische massage gemasseerd met de handen, anders ook met de voeten en in sommige gevallen van therapeutische massage, zoals voor reumatische aandoeningen, wordt er gemasseerd met rijst of kruidenbundels. 

Het is een gehele lichaamsmassage, waarbij het hoofd en gezicht meegenomen worden. De massage kan op een massagetafel worden gegeven of op een matras op de grond. 
De Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong. Een Ayurvedische massage wordt alleen in de volgende gevallen afgeraden: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts en direct na het eten.

 
Effect
De ayurvedische massage brengt het hele lichaam in balans. Lichaam en geest worden dichter bij elkaar gebracht en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Ayurvedische massage werkt op de spieren en op het energiesysteem: de aura en chakra's. De gewrichten ontspannen zich en stress, vermoeidheid en slapeloosheid worden bestreden. De massage zorgt voor meer vitale energie, helpt om gifstoffen die vast zitten te verwijderen en bij het losmaken van emotionele blokkades. Het activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop. Het verlengt de levensduur, draagt bij aan de bewustwording van het lichaam, verlicht de spierspanning en vergroot de sensuele uitstraling. De massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert het fysieke lichaam, de emoties en de geest.